Olen 28-vuotias teologian maisteri, opettaja ja kahden pienen lapsen äiti. Harrastan koiran kanssa lenkkeilyä ja muuta liikuntaa sekä lukemista, mutta suurimmaksi osaksi vapaa-aikani kuluu lasten kanssa arkisissa touhuissa. Usko on minulle tärkeä voimavara ja peruskallio elämässä.

Seurakunnan hallintoon liittyvät asiat ovat minulle tuttuja koulutukseni kautta. Olen toiminut seurakuntatyössä kesäteologina sekä nuorisotyönohjaajana ja lisäksi vapaaehtoisena esimerkiksi pyhäkoulutyössä ja muussa lapsi- ja nuorisotyössä. Olen myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja helluntaiherätyksen välisen ekumeenisen neuvottelukunnan jäsen.

Kirkko on monenlaisten haasteiden edessä esimerkiksi laskevan jäsenmäärän, lisääntyvän moniarvoisuuden ja sisäisten ristiriitojen vuoksi. Toisaalta ihmisten uudenlainen avoimuus henkisyyden ja hengellisyyden suuntaan tarjoaa kirkolle myös hienoja mahdollisuuksia tuoda omaa sanomaansa esille. Haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, mihin suuntaan Järvenpään seurakunta ja koko Suomen evankelis-luterilainen kirkko tulevina vuosina kulkee.

1. Lapset ja perheet. Kliseet ovat usein totta: lapsissa ja nuorissa todella on tulevaisuus. Seurakunta tekee mahtavaa työtä lasten parissa, ja siihen on syytä panostaa myös jatkossa. Perheitä tuetaan myös tukemalla aktiivisesti parisuhteita ja niiden hyvinvointia.

2. Nuorten aikuisten tavoittaminen. Nuoret aikuiset ovat kirkossa tietyllä tapaa väliinputoajien ryhmä, jota on usein vaikea saada mukaan toimintaan. Tämän haasteen edessä tarvitaan luovia ratkaisuja. Kirkon ei kuitenkaan pidä ihmisiä kalastellessaan luopua omasta ydinsanomastaan, vaan pitää sitä päinvastoin rohkeasti esillä.

3. Yhteisöllisyys. Keskeinen nuoria aikuisia tavoittavien seurakuntien piirre on yhteisöllisyys. Yhteisöllisyys ja vapaaehtoistyö myös tukevat vahvasti toisiaan. Minulla on läheisiä suhteita vapaiden suuntien seurakuntiin, joissa tämä on ymmärretty hyvin. Siellä olen nähnyt myös sen, että sitoutuneiden vapaaehtoisten voimin voidaan tarvittaessa pyörittää monipuolista toimintaa lähes nollabudjetilla. Kirkon tulojen väistämättä vähentyessä tulevaisuudessa vapaaehtoisten roolin tulee kasvaa myös luterilaisissa seurakunnissa. Evankelis-luterilaisen kirkon asema kansankirkkona on toki erilainen verrattuna muihin kirkkokuntiin, mutta mekin voisimme pohtia sitä, miten rakentaa yhteisöllisyyttä tukevia toimintamuotoja siten, että ne eivät sulje ulkopuolelle vaan kutsuvat sisään.

Minua voi seurata Twitterissä @UHarjula ja
Facebookissa @UnnaSeurakuntavaalit2018